Apakah Royal Joust? : Legoland Malaysia Games – Tempat menarik di Nusajaya=-Johor Bahru

Apakah Royal Joust? : Legoland Malaysia Games – Tempat menarik di Johor Bahru

Agak agak korang Royal Joust  ni apa ye? Bila kita rujuk perkataan “Joust”  dalam kamus ia bermakna”pertarungan dengan lembing sambil menaiki kuda” Jadi Royal Joust ialah pertarungan diraja dengan lembing sambil menaiki kuda. Mungkin kita dah tak asing lagi dengan filem-filem barat di mana pahlawan-pahlawan kuno England yang memakai baju besi berlawan dengan lembing panjang sambil menaiki kuda kan?

Legoland Malaysia sebagai salah satu tempat pelancongan atau taman hiburan bertema untuk keluarga memang dah famous di seluruh dunia.

homestay-legoland-royal joust-01Foto atas: Seorang anak Mat Salleh sedang bergumbira menunggang kuda Royal Joust

homestay-legoland-royal joust-01

Foto atas: Seorang lagi anak Mat Salleh juga, tapi nampak agak bosan. Mungkin kerana tak sesuai dengan umurnya yang dah melangkaui sekitar 10 tahun ke atas

homestay-legoland-royal joust-01

Foto atas: Seorang anak African-America yang riang gembira menunggang kuda joust. Yang ni dalam sekitar umurnya 5-6 tahun dalam agakan admin lahh yer…

Agak agak korang Royal Joust  ni apa ye? Bila kita rujuk perkataan “Joust”  dalam kamus ia bermakna”pertarungan dengan lembing sambil menaiki kuda” Jadi Royal Joust ialah pertarungan diraja dengan lembing sambil menaiki kuda. Mungkin kita dah tak asing lagi dengan filem-filem barat di mana adiwira-adiwira yang memakai baju besi berlawan dengan lembing panjang sambil menaiki kuda kan?

Nah, di sini anak -anak anda yang kecil tu dapat mengalami keseronokan menaiki kuda joust ni di atas rel-rel yang dibina khas.

Minggu ini merupakan minggu cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina, jadi buat anda sekeluarga yang merancang nak makan angin di Johor Bahru serta berhibur di Legoland Nusajaya terdapat pelbagai penginapan seperti hotel, motel atau homestay   yang terletak di sekitar Bandar Taman Bukit Indah, Nusajaya yang cuma 7-10 minit perjalanan bebas jem ke Legioland Malaysia.

Buat pengetahuan anda bandar Bukit Indah merupakan pusat komersil dan perdagangan bagi seluruh daerah Nusajaya di mana di sini sahaja terdapat lebih daripada  9 buah bank perdagangan  seperti Maybank, Public Bank, Bank Islam, BSN, Bank of China dan lain-lain lagi di samping kemudahan beli-belah seperti AEON Bukit Indah, Tesco dan Giant.

Anda pasti nak tau kenapa penting untuk menginap di bandar Bukit Indah?  Buat pengetahuan anda, Legoland Nusajaya merupakan satu kawasan pembangunan baru dan terdapat pelbagai kekurangan kemudahan asas. Anda takkan jumpa sehingga kini iaitu 03 Februari 2019, takkan jumpa  bersebelahan Legoland,  malah dlm 2km lingkungan, tiada restoran mamak, tiada restoran Thai-Tomyam, tiada restoran masakan menu Melayu dengan lauk pauk, tiada  restoran masakan Johor atau otentik makanan Johor, tiada bank-bank perdagangan ( cuma CIMB di Hospital Gleneagle), klinik-klinik perubatan, farmasi, Pejabat Pos Mini, tiada hypermarket seperti Tesco dan Giant atau kompleks beli belah besar ( terbesar di Nusajaya ialah AEON Bandar Taman Bukit Indah yang dikunjungi pelancong asing dari Legoland dan warga Singapura), cybercafe dan lain-lain lagi.

Perhatian , Nota Penting Untuk Isi Minyak!
Stesyen minyak pun langsung tiada dalam sekitar 8km dari Legoland Malaysia!! Jadi isi minyak dulu di Bandar Bukit Indah sebelum ke Legoland Malaysia ye

Apa yang lebihnya ialah bandar Bukit Indah ini hanyalah  Bukit Indah cuma 7-10minit memandu ke Legoland disediakan dengan kemudahan penginapan seperti hotel, motel dan homestay dan lain-lain kemudahan perbandaran  yang tidak akan perolehi di Legoland.

Adios Amigos dan Selamat Tahun Baru Cina buat semua warga Malaysia !!

———————    ————————————-    ————————————–    ————————————-

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Advertisements

Komen le ape-pe

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s