Kedai Roti Salahuddin (Salahuddin bakery) Jalan Dhoby, Johor Bahru

Kedai Roti Salahuddin (Salahuddin bakery) Jalan Dhoby, Johor BahruSalahuddin Bakery

Johor Bahru ni merupakan bandaraya yang mempunyai bangunan-bangunan bersejarah yang  di antaranya ialah rumah-rumah kedai lama yang termasuk ke dalam Jejak Warisan Johor Bahru.

Salah satu tempat menarik,mungkin menarik dari segi sejarah perniagaannya di Johor Bahru ni ialah Kedai Roti Salahuddin ataupun “Salahuddin Bakery” yang terletak di No 26,Jalan Dhoby, Johor Bahru.

Tempat perniagaan makan yang menarik di Johor Bahru ni  boleh dikatakan antara tertua di Malaysia dan paling tua di Johor ni kerana telah mula beroperasi pada tahun 1932 . perniagaan roti pada asalnya dimulakan

Kedai roti ni merupakan satu-satunya kedai roti yang membuat dan membakar roti dengan cara tradisional iaitu dengan dibakar menggunakan dapur tradisioanl ala-ala dapur bakar pizza yang korang selalu tengok kat Pizza hut. Bahan bakarnya pula daripada kayu arang.Sebab itulah rasanya memang sedap dan yummy-licious!

Kalau korang ke Johor Bahru jangan lupa ke sini dan merasai sendiri keenakkan roti Salahuddin bakery yang dibakar dengan kayu arang dan dibakar dalam ketuhar tanah liat ala-ala’Pizza Hut’ya!

4 thoughts on “Kedai Roti Salahuddin (Salahuddin bakery) Jalan Dhoby, Johor Bahru

    • Ya GB, boleh lah ke sana amik foto2 yang best shoot, tp jgn lupa oven klasik ala-ala pizza hut tu ya GB. Kalau dah update kat blog jgn lupa inform pada komen blog kami ya! Happy shooting!🙂

Komen le ape-pe

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s