Cameron Highlands : Tempat Yang Menarik : Ladang Boh Sungei Palas, Brinchang/ Boh Centre,Cameron Highlands

Perhatikan jalan yang bengkang-bengkok ke Boh Centre Sungai Palas

Perhatikan jalan yang bengkang-bengkok ke Boh Centre Sungai Palas

Satu lagi tempat yang menarik untuk dikunjungi ialah ladang teh Boh di Sungai Palas(Boh Centre) , iaitu di Brinchang, selepas pekan Brinchang, melepasi Equatorial Hotel, hala ke Simpang Pulai. Kawasan ini merupakan ladang Boh yang terbesar jika dibandingkan dengan di Habu, Ringlet yang kami kunjungi pada hari pertama dan ketiga.

Terdapat 3 kemudahan atau tarikan ke Boh di sini iaitu:-
a. lawatan ke kilang – bayaran percuma
b. bilik tayangan audio video – bayaran percuma juga, maklumat tentang sejarah dan aktiviti Boh
c. Cafe untuk menikmati pelbagai teh keluaran Boh, strawberry tart dan scone – tapi yang ni dikenakan bayaran lah ye!

By no means vacation to Cameron Highlands is completed without a trip to this particular tea plantations. This is one of the main destination that’s got to be as part of your  “must visit” record. You’ll be able to visit the factories to understand the tea making operation and you can also sit down and revel in a cup of tea drink over the cafe. The specific landscape looking over the plantations is beautiful and perfect for your picture album.The 2 most famous tea plantations will be :
– Habu Boh Tea Plantation
– Sungai Palas Tea Plantation

Itulah dia cafe  Boh Sg Palas

Itulah dia cafe Boh Sg Palas

Pemandangan dari atas cafe Boh

Pemandangan dari atas cafe Boh

Pemandangan dalam cafe Boh Centre

Pemandangan dalam cafe Boh Centre

Seorang kanak-kanak riang berjumpa dengan sinki dan air!

Seorang kanak-kanak riang berjumpa dengan sinki dan air!

Scone, strawberry tart and tea in the middle

Scone, strawberry tart and tea in the middle

Harga minuman dan makanan di sini:
Ok, harga teh kat sini, sama cam kat Boh Habu, Ringlet iaitu RM16.60 bagi :
**seteko Teh Sg. Palas(RM3.30) dan seteko teh Bukit Cheeding(RM3.30)
**campur 2 strawberry tart.(RM3.50 x 2)
**butter cheese biscuit(RM3.00)

Lebih daripada 15 tempat menarik di Cameron Highlands, klik di sini untuk senarainya!

13 thoughts on “Cameron Highlands : Tempat Yang Menarik : Ladang Boh Sungei Palas, Brinchang/ Boh Centre,Cameron Highlands

    • Yeah, it was a beautiful sight. “Chantek” Both Both Center at Sg Palas and Habu at Ringlet. But I prefered the Boh Center at Habu, Ringlet. Coz the atmosphere was so breathtaking and the scenery was so beautiful!!🙂

  1. saya seorang guru dari Kuala Lumpur dan ingin memebuat lawatan sambil belajar di sini. ada alamat penuh?

    • Maaf, saya tak ada alamat penuh. Ia berada di Brinchang. Tapi malangnya bas tak boleh masuk sebab jalan cuma cukup untuk 1 kereta sahaja. Cuma ada tlokasi2 tertentu sahaja kereta boleh berselisih
      -Danial Ieman

    • Ladang teh di Cameron Hoghlands umumnya dipunyai oleh 2 syarikat yang terbesar iaitu:
      1. Boh Cameron
      2. Lipton

      Yang lain-lain tu boleh lah merujuk kepada post-post dalam blog kami . Sekian terima kasih.

  2. Kalau saya masuk dari highway simpang pulai, bolehkah saya senang sampai ke ladang boh, sungai palas. Pergi Boh Ringlet pun best juga , lagi klasik kat sana, ada kedai Boh dan cafe Boh-boleh minum teh Boh pelbagai resipi samnbil makan “scone” iaitu English tart. Bolej=h juga masuk buat lawatan ke dalam kilang BOH setiap Setengah jam sekali-Admission Free-tiada bayaran🙂

Komen le ape-pe

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s